GÅR DU I SÄLJTANKAR?

Vi hjälper dig att göra en trygg och lyckad affär!

Att sälja sin bostad är en av de största affärerna du gör i livet. Just därför är det viktigt att välja rätt mäklare. Vi är ett team av erfarna mäklare med gedigen kunskap inom fastighetsförmedling. Med driv, engagemang och kvalitetstänk ser vi till att du genomför en lyckad affär.
Hos oss är du som kund alltid i centrum. Vi vet att varje bostadsaffär är unik och därför skräddarsyr vi försäljningen efter dina behov. Vi strävar alltid efter att både säljare och köpare ska vara nöjda.

SÅ HÄR ARBETAR VI – STEG FÖR STEG

1. Inledande möte & kostnadsfri värdering

Efter den första kontakten via telefon eller mejl bokar vi in ett möte för en kostnadsfri värdering. Vi värderar din bostad utifrån bland annat läget i staden, dess skick och efterfrågan av liknande objekt i området. I samband med värderingen diskuterar vi dina behov, förväntningar och eventuella funderingar. Dessutom ger vi dig råd och tips om allt du behöver veta, så att du känner dig trygg under hela försäljningen. Detta steg är självklart förutsättningslöst och kostnadsfritt.

Om du bestämmer dig för att sälja din bostad tecknar vi ett uppdragsavtal för att påbörja försäljningen.

2. Fotografering & styling

Ett bra första intryck är direkt avgörande för hur många spekulanter som kommer att visa intresse för din bostad. För att maximera dina chanser till en lyckad försäljning arbetar vi på Sveamäklarna med några av Sveriges ledande bostadsfotografer.

Om du önskar kan vi rekommendera en professionell homestylist som hjälper dig att ta din bostad till nästa nivå, inför fotografering och visning. Att göra en homestyling är en god investering då chanserna för en lyckad försäljning ökar avsevärt.

3. Objektbeskrivning

Att beskriva en bostad med rätt text och tonalitet är en konst. Våra erfarna mäklare väljer noggrant ut orden som får din bostad att uppmärksammas av intresserade spekulanter.
För att säkerställa att vi ger en korrekt bild av din bostad hämtas information från Lantmäteriets fastighetsutdrag eller bostadsrättsföreningen. Tillsammans med mäklarens lokalkunskaper och dina egna uppgifter tar vi därefter fram en rättvis objektbeskrivning.

Utöver planritningen, tar vi även fram övrig nödvändig dokumentation som behövs beroende på vilken typ av fastighet det rör sig om. Detta kan vara:

Senaste årsredovisning
Uppdaterade stadgar
Energideklaration
Fastighetskarta
Besiktningsprotokoll

Innan vi publicerar annonsen i våra kanaler får du godkänna objektsbeskrivningen.

4. Marknadsföring

För att lyckas med din bostadsaffär är det viktigt att annonsen blir sedd av så många som möjligt. Därför använder vi oss av flera olika kanaler när vi marknadsför din bostad. Dessutom matchar vi den mot vårt spekulantregister där vi samlat potentiella köpare.

Vi marknadsför din bostad både digitalt och i tryck. Annonsen visas bland annat på Hemnet, Booli, Boneo och självklart vår egna hemsida (för Hemnet utgår en separat kostnad). Vi annonserar även på sociala medier såsom Instagram och Facebook. Dessutom marknadsförs din bostad lokalt i området genom utskick och skyltning i vår bobutik.

5. Visning

Visningar är ofta en kombination av förhandsvisning, tidsbokade visningar och öppna visningar. Våra engagerade mäklare jobbar aktivt och är flexibla med visningstider för att bostaden ska ses av så många som möjligt. Vi gör detta så att du ska få bästa möjliga slutpris. För oss är det viktigt att varje spekulant ska få titta på bostaden i lugn och ro samt kunna ställa frågor till mäklaren. För att möjliggöra detta på bästa sätt bestäms alltid visningen i samråd med dig som säljare.

6. Budgivning

Efter att visningarna genomförts tar mäklaren kontakt med samtliga spekulanter för att stämma av intresset. Vi arbetar med en budgivningspolicy vars syfte är att så långt som möjligt skapa trygga budgivningar för alla parter. Vi tillämpar öppen budgivning vilket innebär att spekulanter lämnar sitt bud till fastighetsmäklaren som sedan löpande redovisar alla bud till säljaren och till de övriga budgivarna. Vid budgivning sker den första kontakten med spekulanterna över telefon och därefter via telefon och SMS. Budgivningen går att följa online. Vid kontraktsskrivning överlämnas alltid budgivningslistan till både köparen och säljaren.

Enligt lag behöver säljaren inte sälja till den budgivare som lagt det högsta budet. Detta kallas fri prövningsrätt. Det är först när både köpare och säljare undertecknat kontraktet som din bostad är såld. Innan dess är mäklaren skyldig att informera dig som säljare om alla bud som har lämnats.

7. Kontrakt

När budgivningen är avslutad och en överenskommelse mellan köpare och säljare har ägt rum, upprättas ett köpeavtal mellan parterna. Kontraktsskrivning sker på vårt kontor där mäklaren sköter om hela förloppet och förklarar i detalj innehållet för alla medverkande. Avtalet blir bindande först när köpekontraktet är undertecknat av båda parter. I samband med kontraktsskrivningen kommer parterna även överens om när tillträde till bostaden ska ske.

8. Tillträde

Tillträdet är den tidpunkt då bostadsaffären avslutas och bostaden byter ägare. Mäklaren bokar lämplig tid med både bank, köpare och säljare. På tillträdesdagen ska likvidavräkning, köpebrev och mäklarjournalen undertecknas. Alla handlingar som hör till fastigheten samt nycklar ska i samband med detta överlämnas till köparen. Affären är nu klar och köparen är bostadens nya ägare.

Alla rättigheter och skyldigheter för bostaden övergår därför från säljaren till köparen. Efter tillträdet hjälper vi dig att räkna ut skatt, eventuella uppskov och deklarera din försäljning. Var gärna ute i god tid inför din deklaration.

9. Uppföljning

Vårt engagemang fortsätter även efter att bostadsaffären är avslutad. Vi på Sveamäklarna värdesätter långsiktiga relationer och följer alltid upp försäljningen med både köparen och säljaren. Vårt mål är alltid att båda parter ska vara nöjda med affären.

© Sveamäklarna
Snabbanslutning